Dereń jadalny Cornus mas L.

Dostępność:
wyprzedane
Cena: 17,99 zł
Cena netto: 16,66 zł
szt.

Dereń jadalny to niewymagający, mrozoodporny krzew. Najbardziej efektownie prezentuje się na przełomie marca i kwietnia kiedy na bezlistnych pędach pojawiają się żółte kwiaty zebrane w drobne pęczki i wydzielające przyjemny zapach.  Jednak największą zaletą derenia jadalnego są jego elipsoidalne owoce, cieszące się coraz większą popularnością. Osiągają one od 1 do 3 cm długości i dojrzewają we wrześniu i październiku. W czasie dojrzewania są jaskrawoczerwone i błyszczące, a po całkowitym dojrzeniu prawie wiśniowe. Na surowo można jeść jedynie w pełni dojrzałe owoce, gdyż wcześniej mają cierpki smak. Są one przede wszystkim surowcem do wyrobu konfitur i dżemów o niepowtarzalnym smaku oraz cenionej nalewki - dereniówki. Owoce derenia zawierają cukry, cenne dla zdrowia kwasy organiczne i garbniki (przeciwutleniacze), oraz sole mineralne. zawierają witaminę C i P pektynę, antocyjany, kwasy organiczne, polifenole. Kąpiele w wywarze z suszonych liści pomagają w leczeniu dolegliwości reumatycznych. Herbata z owoców ma właściwości wzmacniające organizm, reguluje pracę przewodu pokarmowego, zwiększa odporność na przeziębienia oraz stany zapalne. Wywar z kory stosuje się jako środek wzmacniający siły witalne organizmu.

Owoce są zasobne w cenne składniki odżywcze, zawierają witaminę C, pektynę, antocyjany, kwasy organiczne, polifenole i przeciwutleniacze. Kąpiele w wywarze z suszonych liści pomagają w leczeniu dolegliwości reumatycznych. Herbata z owoców ma właściwości wzmacniające organizm, reguluje pracę przewodu pokarmowego, zwiększa odporność na przeziębienia oraz stany zapalne. Wywar z kory stosuje się jako środek wzmacniający siły witalne organizmu. Z owoców można przyrządzać soki, dżemy i nalewki.

Najlepiej kwitnie i owocuje na stanowiskach w pełni nasłonecznionych, ale dobrze radzi sobie także w półcieniu. Lubi miejsca osłonięte od wiatrów i żyzną, wilgotną glebę o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym. Jest odporny na mróz, zanieczyszczenia miejskie i dłuższe okresy suszy. W zależności od sposobu prowadzenia dereń jadalny może być małym drzewem na niskim pniu lub wysokim krzewem. Dorasta do wysokości około 5 -7 m i wykształca regularną, kulistą lub owalną koronę o średnicy dochodzącej do 4-5 metrów. Z tego względu dereń często wykorzystuje się na nieformowane szpalery i żywopłoty, a pojedyncze krzewy z powodzeniem zmieszczą się nawet w niedużych ogrodach.  

 

700 cm
200 cm

maj-czerwiec


  całoroczny – roślina w doniczce

 

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

© Copyright 2012 by hyzop.pl. All rights reserved.

Projekt graficzny: Mass Internet

Sklep internetowy Shoper.pl