Aronia czarna samo zdrowie

Dostępność:
wyprzedane
Cena: 12,99 zł
Cena netto: 12,03 zł
szt.

Krzew owocowy. Osiąga wysokość 2,5 m. Lubi miejsca wilgotne i dobrze nasłonecznione. Potrzebuje żyznego, próchniczego i przepuszczalnego podłoża. Owoce dojrzewają w sierpniu i są lekarstwem na choroby cywilizacyjne o magicznym wręcz działaniu. Mają tak wiele leczniczych substancji, że nazywane są owocową apteką. Substancje w nich zawarte działają odmładzająco, opóźniają procesy starzenia, obniżają cholesterol i ciśnienie, zapobiegają chorobom układu trawiennego i nowotworom.

Zawierają bogactwo związków biologicznie czynnych, w tym antocyjanów (ciemnych barwników) mających właściwości przeciwutleniające, a w konsekwencji hamujących procesy starzenia oraz zapobiegających chorobom nowotworowym. O wysokiej zawartości antocyjanów świadczy to, że nawet po stukrotnym rozcieńczeniu sok z aronii zachowuje różową barwę. Owoce uwalniają organizm od toksyn, są pomocne w leczeniu chorób krążenia, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziałają krwawieniu (np. z żołądka w chorobie wrzodowej), zmniejszają też napięcie nerwowe i stres. Spożywanie przetworów z aronii łagodzi skutki chemio- i radioterapii, szkodliwego promieniowania komputera, uodparnia skórę na promieniowanie UV i łagodzi dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby. 

 

Aronia w kuchni : Rewelacyjnie nadają się natomiast na przetwory (galaretki, dżemy, soki), do kandyzowania albo suszenia. Warto dodawać je do przetworów z innych owoców, np. jabłek czy porzeczek, bo poprawiają smak i dodają koloru, wystarczy 10 proc. soku z aronii dodane do soku z jabłek, by całość miała wspaniałą purpurową barwę. Można robić z nich konfiturę do mięs - podobną do żurawinowej czy borówkowej.

 

250 cm
200 cm

maj-czerwiec


  całoroczny – roślina w doniczce

Produkty powiązane

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

© Copyright 2012 by hyzop.pl. All rights reserved.

Projekt graficzny: Mass Internet

Sklep internetowy Shoper.pl